Deel I:  Stop met het diversiteit dieet

We worden regelmatig geconfronteerd met weer een nieuw wonder dieet. We volgen ze gretig in de hoop dat juist dát ene dieet ons zo snel mogelijk helpt afvallen. Ik heb van alles langs zien komen, denk aan onder andere Keto-dieet, intermemittent fasting, Weight Watchers, Sonja Bakker en noem het maar op.

Diëten volgen, is een externe en tijdelijke verandering van je eettechniek. Diëten werken soms, al dan niet tijdelijk. 95% van de mensen die gewicht verliezen door te diëten, komt op een gegeven moment weer aan. Na verloop van tijd valt men weer terug in oude gewoontes, het bekende jojo effect.

Als je écht wilt afvallen, hebben kleine aanpassingen van eetgewoonten veel meer effect. Het gaat om duurzaam een gezonde eetpatroon eigen te maken. Dit vergt doorzettingsvermogen, vasthoudendheid, (zelf)discipline, bewust eten, bewust inkopen doen, bewust bepaalde producten (zoals suiker) vermijden. Een duurzame eetpatroon eigen maken is bovenal afhankelijk van de mate waarin wij de wil hebben om onze  onze eetpatroon te veranderen.

We voelen het niet in onze harten!

In Nederland praten we al langer over het belang van diversiteit en inclusiviteit. We zien deze woorden schitteren in vele missies, visies, beleidsstukken, vacatureteksten, interne documenten en op websites. Net als diëten zien we dat ook met diversiteit en inclusiviteit. Het ene moment is er even een hype en opeens hoor je er niemand meer over. We vallen dan weer terug op onze oude eetgewoontes.

Elke diversiteit bijeenkomst is gefocust op het bewuster maken van het belang van diversiteit. Na hier en daar wat tijd voor gedachtewisseling en reflectie is de conclusie hoe moeilijk eigenlijk diversiteit en inclusie al niet is. Wat er zoal moet gáán gebeuren komt in de vorm van beschikbare modulen en programma’s die  organisaties helpen diverser te worden. Met dat op zak en een schouder klop later kan diversiteit van het to-do lijstje.

Als het om diversiteit en inclusiviteit gaat, lijkt het alsof een ander het voor ons moet gaan doen. Zij moeten ons bewuster gaan maken, blinde vlekken reflecteren, en ons gaan vertellen welk diversiteit dieet het meest bij ons past. Door middel van simpele weekrecepten die we moeiteloos kunnen volgen, en die moeten ook zo snel mogelijk resultaten laten zien. In onze hoofden weten we dat diversiteit en inclusiviteit van belang is, maar we voelen het niet in onze harten. En hier gaat het precies om: Als je het niet in je hart voelt, resulteert dat in een jojo-effect. Stop met het diversiteit dieet en start vandaag met het voeden van je inclusiviteits-bewustzijn. Diversiteit is een feit. Inclusiviteit is een bewuste keuze van u en van niemand anders!

 

Collega Toezichthouders, weet u waar u terecht kunt?

Deel II: Start met een inclusiviteits-bewustzijn

Blog overzicht